Bestuurders met autisme ervaren meer problemen tijdens rijles, maar presteren net zo goed

Hoe is het om auto te rijden als je autisme hebt? Welke hindernissen ervaren bestuurders met autisme tijdens de rijlessen en het examen? En doen mensen met autisme als bestuurder onder voor mensen zonder autisme? Een onderzoeksteam met onder andere Ellen Jongen van de Open Universiteit onderzocht de ervaringen van mensen met autisme in de lesauto.

Autisme in de lesauto

Leren autorijden is voor mensen met autisme anders dan voor mensen die die kenmerken niet hebben. Autisme kenmerkt zich door beperkingen op vlak van sociale communicatie en executieve functies, zoals werkgeheugen, informatieverwerkingssnelheid en het vasthouden van aandacht. Deze vaardigheden zijn van belang bij autorijden. Ook kampen mensen met autisme vaak met stress en angst in onvoorspelbare situaties. Ellen Jongen was betrokken bij onderzoek van Hélène Dirix onder begeleiding van dr. Veerle Ross en prof. Kris Brijs van de Universiteit Hasselt, naar de ervaringen van mensen met autisme in Vlaanderen. Door vragenlijsten af te nemen bij 40 bestuurders met autisme werd onderzocht hoe de deelnemers de voorbereiding op hun theoretisch en praktisch rijexamen hebben ervaren.

Overig nieuws

Aanmelden voor wonen

Voor meer inlichtingen of voor aanmelden bij het Regionaal Autisme Centrum 
bel maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 12.30 uur naar:

Waar ben je naar op zoek?

Zoek je iets op onze website en kun je het niet vinden? Misschien helpt onze zoekfunctie je wel verder. Kun je het dan alsnog niet vinden, neem dan gerust contact met ons op!

Contactgegevens

Schootense Loop 2
5708 HX  Helmond
Nederland

Algemene mail
Clientbureau mail

Ons clientbureau is telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 9.00 – 12.30 uur en van 13.00 – 16.00 uur. Op vrijdag van 9.00 – 12.30 uur.

Stuur ons een e-mail

Neem telefonisch contact op

Het RAC is telefonisch bereikbaar van:
maandag t/m vrijdag 08.30 uur – 17.00 uur.

Ons clientbureau is telefonisch bereikbaar van:

Ma- do: 9.00 uur – 12.30 uur en in de middag van 13.00 uur – 16.00 uur.

Op vrijdag alleen in de ochtend van 9.00 uur – 12.30 uur.