Diagnostiek

Als er bij jou een vermoeden is van autisme, dan kan het Regionaal Autisme Centrum een diagnosetraject starten om te onderzoeken of er daadwerkelijk sprake is van autisme.
Een diagnose traject bestaat uit verschillende onderzoeken. Welke onderzoeken dat zijn, verschilt per persoon. Dat hangt bijvoorbeeld af van je vraag, het advies en je leeftijd. De onderzoeken kunnen bestaan uit het invullen van vragenlijsten, het uitvoeren van psychologische tests, observaties (op kantoor of op locatie), en bijvoorbeeld oudergesprekken.

Multidisciplinair Team

Als je in een diagnosetraject zit, wordt een zogeheten Multidisciplinair Team (MDT) betrokken. Dat team bestaat uit een psychiater, een gezondheidszorgpsycholoog of klinisch psycholoog en een behandelaar. Als zij na het onderzoek de diagnose ‘autisme’ stellen, maken zij in overleg met jou een plan voor een passende behandeling. Dat kan een individuele behandeling op maat zijn, of een behandeling in een kleine groep. Als blijkt dat je geen autisme hebt, adviseren ze je over andere stappen die je kunt nemen.

Voor het diagnose traject en aansluitend de behandeling, kun je jezelf rechtstreeks aanmelden.