Ervaring met running therapie

 

Mijn naam is Dennis en ik doe mee aan de running therapie die als pilot gegeven wordt bij het RAC.

Toen ik hoorde dat het RAC dit ging doen heb ik er geen minuut over na hoeven te denken om mij aan te melden. Lopen is niet geheel onbekend voor mij omdat ik er in het verleden ook al ervaring mee had. Maar toen, door een blessure die ik had, ben ik er mee gestopt en daarna nooit meer opgepakt. Gelukkig deed zich dus een mogelijkheid voor om weer te kunnen beginnen.

Het voordeel voor mij was dat het binnen het RAC is, dus de andere deelnemers die deelnemen behoren tot dezelfde doelgroep “Autisme” dat op zich is voor mij al een geruststelling. Daarbij komt het dat ik het altijd wel eng vind om iets nieuws te starten die in groep vorm is. En juist deze setting is dan toch anders omdat je met lotgenoten bent.

Het is een sessie van twaalf weken waarbij je één keer in de week traint met de groep en twee begeleiders welke ervaring hebben met lopen en je alles daarover kunnen vertellen. Daarbij is het zo dat je zelf ook twee keer in de week moet trainen wat heel logisch is om wel mee te kunnen komen. Je kan dat lekker in de buitenlucht doen of eventueel op de loopband als het keihard regent. Ik heb het voordeel dat ik professionele loopband thuis heb staan dus ik train ook op de loopband als het niet uitkomt. Maar buiten geniet de voorkeur hoor. Voor je begint krijg je een intake gesprek waarbij je een vragenlijst moet invullen en je ook vragen gesteld worden. Je BMI (Body Mass Index) wordt gemeten alsook de bloeddruk en hartfrequentie. Daarbij heb ik een stukje in vlot tempo moet lopen van ongeveer 10 minuten waarna je hartslag weer werd gemeten. Dit alles om een nulpunt te hebben voor het begin. Aan het einde van het traject komt er een terugkoppeling en zal weer alles gemeten worden. Ook komt er een sessie bij de sportschool, waar een personal trainer je gaat laten zien hoe je kan trainen in de sportschool en wat dit kan bijdragen aan je gevoel en fitheid. Daarbij hebben wij ook de mogelijkheid om tijdens deze weken van running therapie gebruik te mogen maken van de sportschool, dus je kan ook leuk andere spieren trainen.

Wat het lopen bij running therapie zo leuk maakt op deze manier is dat het laagdrempelig is, iedereen kan meedoen of je nu wel of geen conditie hebt. Je kan je eigentempo lopen ik zie het als een verlengstuk van de therapie op zich. Je wordt uitgedaagd  om toch ook je grenzen te verleggen en je loopt één keer in de week in een groep met lotgenoten die je niet raar aankijken. En als het niet meer gaat mag je ook lopen. Je wordt goed in de gaten gehouden door de twee begeleiders en die verdelen zich heel erg goed over de groep. Voor dat het lopen begint doe je 10 minuten aan loopscholing en oefeningen en na het lopen gaan we dan een aantal oefeningen doen voor cooling down. En ze vragen aan iedere eind van de sessie hoe zwaar het lopen voor jou was aan de hand van een score. Wat ook wel een voordeel is, is dat de groep klein is dus als er eventueel vragen zijn tijdens het lopen worden deze ook rustig en goed beantwoord niks geen gehaast omdat er nog 20 lopers zijn met vragen.

Waarom running therapie voor mij werkt is dat het ook goed voor je gezondheid is, ik eet nogal veel lekkere dingen en dik worden is daar dan een onderdeel van bij mij. Dus ja, dat op zich is best wel een probleem. Hiermee hoop ik ook een stuk te kunnen afvallen, verder is het zo dat je lekker een uur in de buitenlucht bent, je conditie wordt beter, ik merk nu al als ik de trap oploop en boven kom dat ik door kan zonder dat ik eerst moet uitrusten. Het maakt een hormoon endorfine, serotonine en dopamine aan, die zorgen voor een plezierig en gelukkig gevoel. Je slaapt er ook beter van. Daarbij zie ik het ook als een verlengstuk van de therapie algeheel, je mag praten maar hoeft niet. En wat ik ook heel belangrijk vind is dat er ook iets verwacht wordt van je wat positief werkt, namelijk 2 keer in de week zelfstandig trainen. Je kan dit makkelijk inpassen in je schema. En wat helpt is dat je dit tevens met jouw begeleider(ster) kan bespreken. Wat ik dus gedaan heb. Wij hebben toen samen gekeken wat er voor nodig is dat je dit toch gaat doen. Daarbij noteren de twee begeleiders het in het dossier zodat je eventuele behandelaar en begeleider weten hoe het gaat met jou en eventueel als er problemen zijn dit daarbij kunnen oppakken en bespreekbaar maken. 

Mijn conclusie is dan ook dat er heel veel positieve voordelen aanzitten te weten: het binnen het RAC is, de twee begeleiders die ervaring hebben met het fenomeen “Autisme”, je met lotgenoten bent, een kleine groep, goed voor de conditie, goed voor je algeheel gestel, er op je gelet wordt of het nou goed of slecht gaat, dat er tijd is om de vragen te kunnen beantwoorden, jezelf uitdagen. Ik zou zeggen probeer het zelf ook een keer en ervaar wat ik ervaar, dus geef je op.

Overig nieuws

Aanmelden voor wonen

Voor meer inlichtingen of voor aanmelden bij het Regionaal Autisme Centrum 
bel maandag t/m vrijdag van 09.00 tot 12.30 uur naar:

Waar ben je naar op zoek?

Zoek je iets op onze website en kun je het niet vinden? Misschien helpt onze zoekfunctie je wel verder. Kun je het dan alsnog niet vinden, neem dan gerust contact met ons op!

Contactgegevens

Schootense Loop 2
5708 HX  Helmond
Nederland

Algemene mail
Clientbureau mail

Ons clientbureau is telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 – 12.30 uur

Stuur ons een e-mail

Neem telefonisch contact op

Het RAC is telefonisch bereikbaar van:
maandag t/m vrijdag 08.30 uur – 17.00 uur.

Ons clientbureau is telefonisch bereikbaar van:
maandag t/m vrijdag tussen 09.00 uur – 12.30 uur.
De receptie zal je doorverbinden. Vraag naar het clientbureau.