Film documentaire

Love on the spectrum

Love on the Spectrum U.S. | Official Trailer | Netflix

Liefde vinden kan voor iedereen moeilijk zijn. Voor jongvolwassenen in het autismespectrum is het verkennen van de onvoorspelbare wereld van dating nog ingewikkelder. 

Nu te zien op Netflix.

 

Jongen van 14 jaar met autisme is een kunstsensatie

De 14-jarige Niam Jain is een Canadese tiener met een bijzonder talent. Door zijn autisme is het lastig voor hem om te praten en naar anderen uit te drukken wat hij denkt en voelt. Totdat hij twee jaar geleden begon met schilderen. Hij kan hierin niet alleen zijn emoties kwijt, maar kan deze ook overbrengen op anderen. 

Lara's Reis

In je eigen straat verdwalen en je huis niet terug kunnen vinden. Dat overkwam Lara (14). Ze heeft autisme en dingen die voor andere kinderen normaal zijn, zijn voor Lara heel ingewikkeld. Daarom doet ze weinig dingen zelfstandig. Vroeger vond ze dat niet erg, maar nu ze ouder wordt, baalt ze ervan. Ze wil gewoon óók de dingen doen die kinderen van haar leeftijd ondernemen. Zoals in je eentje op pad gaan. Lara wil niets liever dan haar angsten overwinnen en klopt aan bij haar vrienden. Hoe pak je een nieuwe situatie aan als je een handicap hebt? Zij zeggen dat ze in zichzelf moet geloven. Maar ja, dat is makkelijker gezegd dan gedaan. 

Gaat het Lara lukken om in haar eentje een spannende treinreis te ondernemen?

Little Fire

De 11-jarige Noëll is autistisch en vindt moeilijk aansluiting bij anderen. Achter op de motor van zijn buddy Gerrit hoeft hij even niks en voelt hij zich vrij, in tegenstelling tot de veeleisende wereld daarbuiten.

'Prikkels': nieuwe serie over de wonderen van onze zintuigen op NPO 2

‘Prikkels’ is de nieuwe zesdelige NTR-serie over de ongekende schoonheid van onze zintuigen, in een wereld die onze zintuigen steeds vaker overprikkelt.

Presentatoren en bedenkers Elisabeth van Nimwegen en Dirk de Bekker gaan vanuit hun eigen nieuwsgierigheid en zintuiglijke ervaringen op zoek naar antwoorden. Ze krijgen hierbij hulp van de wetenschap en treffen bijzondere mensen die prikkels anders verwerken door een kapot zintuig, of juist een extreem ontwikkeld zintuig. Op hun zoektocht leren Elisabeth en Dirk hoe onze zintuigen precies werken en hoe we die kennis kunnen gebruiken om beter om te gaan met de stortvloed aan prikkels van deze tijd.

Elke week staat een ander zintuig centraal. De serie opent met het zintuig dat aan de basis staat van ons menszijn: tast. Het eerste zintuig dat wordt aangelegd in de baarmoeder en dat het de afgelopen twee jaar vaak heeft moeten ontgelden.

 

Aflevering 1 (25 maart): Tast
Door de lockdowns hebben veel mensen een gebrek aan aanraking ervaren: een onderprikkeling. Met grote impact, want aanraking is van levensbelang. Maar tast omvat meer dan alleen aanraken. Tast gaat ook over comfort, warm en koud, over hoe je je voelt, over pijn. Dirk kreeg na een zwaar ongeluk zelf te maken met langdurige pijn. In deze aflevering onderzoekt hij een nieuwe methode om pijn te lijf te gaan. Elisabeth komt erachter hoe we ons tastzintuig kunnen trainen door vaker discomfort op te zoeken en laat zich daarbij onderdompelen in een ijsbad. Pijn en genot blijken soms dichter bij elkaar te liggen dan we denken.

‘Prikkels’, vanaf vrijdag 25 maart om 22.15 uur bij de NTR op NPO 2.

Filmtip: Hors normes van Olivier Toledano en Éric Nakache

Na elke aflevering van het VPRO tv-programma Zomergasten wordt een film uitgezonden die is gekozen door de gast van die avond.  Zomergast Robert Vermeiren is hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie. Hij is voorzitter van de afdeling kinderpsychiatrie bij de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. Ook is hij sub afdelingshoofd van LUMC Curium, een academisch centrum voor kinderen met ernstige psychische problemen. De uitzending is op 1 augustus 2021 vanaf 20.20uur te zien op NPO 2.

De film in tien woorden:
Twee vrienden zetten een zorgorganisatie op voor zwaar autistische kinderen.

De film is ook online te zien. Klik op de link.

klik hier voor meer info 

Aanmelden voor wonen

Je kunt je aanmelden voor wonen zonder beschikking. Gebruik hiervoor onderstaand formulier.

Waar ben je naar op zoek?

Zoek je iets op onze website en kun je het niet vinden? Misschien helpt onze zoekfunctie je wel verder. Kun je het dan alsnog niet vinden, neem dan gerust contact met ons op!

Contactgegevens

Schootense Loop 2
5708 HX  Helmond
Nederland

Algemene mail
Clientbureau mail

Ons clientbureau is telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 – 12.30 uur

Stuur ons een e-mail

Neem telefonisch contact op

Het RAC is telefonisch bereikbaar van:
maandag t/m vrijdag 08.30 uur – 17.00 uur.

Ons clientbureau is telefonisch bereikbaar van:
maandag t/m vrijdag tussen 09.00 uur – 12.30 uur.
De receptie zal je doorverbinden. Vraag naar het clientbureau.