news_icon
Laatste nieuws

Prikkelarme kermis in Helmond

Van 6 tot en met 12 juli aanstaande wordt in Helmond de zomerkermis gehouden. Voor het eerst zal er op zondag 9 juli van 12.30 tot 14.00 uur een ‘prikkelarme’ kermis te beleven zijn. Een prikkelarme kermis is bedoeld voor mensen met autisme, epilepsie of een vorm van niet aangeboren hersenletsel.

Deze mensen kunnen vanwege het harde geluid, de felle lichten en lichteffecten en de draaisnelheid van de attracties de kermis doorgaans niet bezoeken. Het idee van de prikkelarme kermis is niet nieuw. Veel gemeenten in Nederland en België hebben speciaal voor deze doelgroep het idee van de prikkelarme kermis omarmd.

Wethouder Frans Stienen; “Ik ben blij dat we op deze manier mensen, die anders niet naar de kermis zouden komen, nu wel een middagje kunnen laten genieten van de kermis. Zo sluiten we niemand uit en laten we zien dat iedereen er toe doet. Kleine moeite, groot plezier. Om dit initiatief in goede banen te leiden kunnen we gelukkig gebruik maken van een flink aantal vrijwilligers, die –desgewenst- voor begeleiding bij de attracties kunnen zorgen. Ook inwoners zonder beperking die graag eens op een rustige, prikkelarme manier, de kermis willen beleven zijn van harte welkom”.

De Helmondse kermis trekt vooral bezoekers uit Helmond maar ook uit de omliggende gemeenten. Daarom zijn een groot aantal (onderwijs)instellingen in de regio, die zich bezig houden met mensen uit deze doelgroep, aangeschreven met het verzoek dit initiatief bij hun leerlingen en cliënten bekend te maken.

Arno van de Kam, orthopedagoog en directeur van het Regionaal Autisme Centrum, zal op 28 juni in het gemeentehuis van Helmond een voorlichting geven aan alle betrokkenen.