Wonen bij het Regionaal Autisme Centrum

Heb je autisme en wil je stappen zetten in je wooncarrière?

Vaak is dat een belangrijke fase in je leven die grote veranderingen met zich meebrengt. Het plannen, organiseren en uitvoeren van taken gaat bij mensen met autisme niet altijd vanzelf. Daarom kan het Regionaal Autisme Centrum ook op het vlak van wonen hulp bieden.

Het bieden van een passende woonplek met deskundige begeleiding op maat voor mensen met autisme: dat is waar Autismewoon.nl, onderdeel van het Regionaal Autisme Centrum, voor staat.

We hebben in Noord-Brabant en Limburg verschillende woonprojecten opgezet. Ook zijn we als zorgaanbieder betrokken bij woonprojecten die door ouders zelf zijn opgezet.

Bij het Regionaal Autisme Centrum kennen we verschillende soorten woonvormen:

Autisme Trainingshuis
Ons Autisme Trainingshuis staat in Uden. Het is een vorm van groepswonen: je hebt een eigen kamer met gemeenschappelijke woonkamer/keuken. Je krijgt behandeling en begeleiding en je oefent met woonvaardigheden. Deze woonvorm is bedoeld voor mensen met autisme van 18 tot ongeveer 23 jaar. Het is een tijdelijke woonplek waarna je doorstroomt.

Wooninitiatieven voor mensen met autisme vanaf 18 jaar.
Dit zijn geclusterde woningen die naast of dicht bij elkaar liggen, met een gezamenlijke ruimte waar je samen kunt koken, eten en deelnemen aan activiteiten. Je hebt hier een eigen zelfstandige woning, met een eigen voordeur en een eigen huisnummer. Begeleiding is dagelijks aanwezig.

Ouderinitiatieven
Soms wordt een wooninitiatief gestart door een groep ouders van mensen met autisme waarbij de ouders een stichting oprichten. We spreken dan van een ouderinitiatief.

 

Heb je bij het wonen wel wat begeleiding nodig maar is dan 1 of 2 keer per week voldoende? Wellicht kom je dan in aanmerking voor zelfstandig wonen, waarbij vanuit het Regionaal Autisme Centrum dan begeleiding wordt gegeven.

De vraag naar woonvormen is groot en groeit nog steeds. Daarom bereiden we uitbreiding voor in diverse gemeenten in Brabant en Limburg. Hoe snel je voor een woning in aanmerking komt is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Meer informatie over onze wooninitiatieven vind je op de MEE Woonwinkel   (zoek op zorgaanbieder: Regionaal Autisme Centrum).

Je moet in ieder geval minimaal 18 jaar zijn, beschikken over een inkomen, een geldige indicatie voor zorg hebben én openstaan voor begeleiding.