Wat is autisme?

De afgelopen 20 jaar is er veel veranderd ten aanzien van het idee wat autisme nu eigenlijk is. Dit zowel door veel meer onderzoek, maar ook omdat mensen met autisme hun eigen verhalen zijn gaan vertellen. We weten inmiddels wel dat we verder moeten kijken dan de stereotype voorbeelden van autisme, zoals het idee dat het alleen bij jongens voor komt of dat het samengaat met een laag IQ.

De diagnose wordt de laatste jaren juist veel vaker gesteld bij volwassenen en ouderen, bij vrouwen en bij mensen met een gemiddeld of hoog IQ. Wat je dan wel ziet is dat deze mensen vaak al langer problemen hebben en al behandeld zijn vanuit andere diagnoses. Zij hebben het autisme lange tijd kunnen camoufleren. 

Belangrijkste kenmerken van autismespectrumstoornis

Weliswaar beschrijft de nieuwste editie van het psychiatrisch handboek DSM-5 (2013) de belangrijkste kenmerken van een autismespectrumstoornis als beperkingen in de sociale communicatie en interactie en beperkte, zich herhalende gedragspatronen en interesses. Maar die symptomen kunnen zich op allerlei verschillende manieren uiten. Mensen met autisme kunnen bijvoorbeeld best empathisch zijn, ze zijn vaak juist heel gevoelig. En autisme wordt tegenwoordig steeds vaker gediagnosticeerd bij andere groepen dan verstandelijk beperkte jongetjes: bij mensen met een normaal IQ, bij meisjes, vrouwen, volwassenen, ouderen. Vroeger dacht men dan ook dat autisme veel zeldzamer was. 

Informatie verwerken

Centrale factor bij autisme is dat de hersenen van mensen met autisme informatie anders verwerken. Daarbij zijn ze niet ongevoelig, maar kunnen mensen met autisme juist overgevoelig zijn voor prikkels. Bijvoorbeeld voor fel licht, hard geluid, stugge stoffen, kriebelende labeltjes en naadjes in kleren. Mensen met autisme vinden het moeilijker om te leren met die prikkels om te gaan. Wel is het zo dat veel mensen met autisme geen goed zicht hebben op hun eigen emoties. Ongeveer de helft van de mensen met autisme heeft ook ‘alexithymie’: ze kunnen hun gevoelens niet goed voelen, onderscheiden en/of verwoorden.  Hoe prikkels door de hersenen van mensen mat autisme worden verwerkt is daarbij zeer divers. Wanneer mensen met autisme zich vervolgens afsluiten voor die prikkels, lijkt het alsof ze weinig empathie voor de ander hebben. Maar ze zijn vaak juist heel emotioneel doordat prikkels veel harder binnen komen. Je ziet ook dat mensen met autisme vaak een hoog rechtvaardigheidsgevoel hebben. Mensen met autisme hebben vaak veel emotionele empathie, maar moeite met het begrijpen van anderen, de cognitieve empathie. Ze vinden het lastig om tussen de regels door te lezen. 

Andere manier van zijn

Het feit dat mensen met autisme prikkels en informatie anders verwerken, roept de laatste tijd ook de vraag op of je wel moet spreken van een stoornis, dan wel van een andere manier van zijn.  En dat roept weer de vraag op hoe behandeling en begeleiding er uit moet zien. Wat je niet moet doen is nog meer trucjes aanleren Wat vooral belangrijk is, is mensen met autisme uitleggen hoe hun anders zijn werkt, en hoe ze wat meer in evenwicht kunnen komen nadat ze lange tijd overvraagd zijn. De omgeving moet dan leren te steunen en met de andere belastbaarheid omgaan. 

Binnenkort vind je hier het eerste Kids Nieuws!

Aanmelden voor wonen

Je kunt je aanmelden voor wonen zonder beschikking. Gebruik hiervoor onderstaand formulier.

Waar ben je naar op zoek?

Zoek je iets op onze website en kun je het niet vinden? Misschien helpt onze zoekfunctie je wel verder. Kun je het dan alsnog niet vinden, neem dan gerust contact met ons op!

Contactgegevens

Hoofdkantoor:

Europaweg 97
5707 CL  Helmond
Nederland

Algemene mail
Clientbureau mail

Ons clientbureau is telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9.00 – 12.30 uur

Stuur ons een e-mail

Neem telefonisch contact op

Het RAC is telefonisch bereikbaar van:
maandag t/m vrijdag 08.30 uur – 17.00 uur.

Ons clientbureau is telefonisch bereikbaar van:
maandag t/m vrijdag tussen 09.00 uur – 12.30 uur.
De receptie zal je doorverbinden. Vraag naar het clientbureau.